Συστατικά
- 8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλάκια μαγειρική σόδα
- 1/2 κιλό λευκή σοκολάτα, σε κομματάκια
- 2 φλιτζάνια πηχτή κρέμα γάλακτος
- 2 φλιτζάνια βούτυρο που έχει μαλακώσει
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 12 αυγά
- 4 κουταλάκια εσάνς λεμόνι
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 1/3 φλιτζανιού ανθόγαλα
- ξύσμα λεμονιού, για τη γέμιση
- φύλλα σοκολάτας, για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι λεμονιού:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Για την κρέμα βουτύρου:
- 750 γρ. λευκή σοκολάτα, σε κομματάκια
- 1.125 γρ. τυρί κρέμα που έχει μαλακώσει
- 2 1/2 φλιτζάνια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι εσάνς λεμονιού
Εκτέλεση
Μοιράζουμε τα υλικά σε δύο ίσες δόσεις και με τη μία δόση ετοιμάζουμε ένα παντεσπάνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί των 30 εκ. και καλύπτουμε την βάση του με χαρτί ζαχαροπλαστικής ή λαδόχαρτο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την σόδα σε ενα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, την σοκολάτα με την κρέμα, ανακατεύοντας ώσπου να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες, προσθέτουμε την ζάχαρη και υνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά, την λιωμένη σοκολάτα, την εσάνς λεμονιού και το ξύσμα. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με το ανθόγαλα μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα ή ώσπου η μύτη ενός μαχαιριού να βγαίνει στεγνή από το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό για 10 λεπτά στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς και το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη ώσπου να το χρησιμοποιήσουμε. Χρησιμοποιώντας την δεύτερη δόση υλικών, ετοιμάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο ένα δεύτερο γλυκό.
Για το σιρόπι λεμονιού:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Το φυλάμε σε βάζο αεροστεγώς κλειστό, ώσπου να το χρησιμοποιήσουμε.
Για την κρέμα βουτύρου:
Λιώνουμε την σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει, ρίχνουμε την λευκή σοκολάτα, το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, την εσάνς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε κάθε γλυκό σε 2 ίσες φέτες και περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί. Αλείφουμε με το ξύσμα λεμονιού μία από τις φέτες και βάζουμε την άλλη από πάνω. Χτυπάμε σε μπολ την κρέμα βουτύρου μέχρι να αφρατέψει και αλείφουμε το 1/4 στην επιφάνεια του ενός γεμισμένου γλυκού. Τοποθετούμε το δεύτερο γεμισμένο γλυκό από πάνω. Αλείφουμε την επιφάνεια και τις πλευρές της τούρτας με βούτυρο, για να δημιουργήσουμε μια λεία επιφάνεια. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 15 λεπτά ώσπου να πήξει λίγο η κρέμα βουτύρου. Βάζουμε την κρέμα βουτύρου που φυλάξαμε σε ένα μεγάλο κορνέ με στόμιο σε σχήμα αστεριού και γαρνίρουμε ολόγυρα την τούρτα. Επίσης, γαρνίρουμε με φύλλα σοκολάτας από μαύρη ή λευκή σοκολάτα και φρέσκα λουλούδια.