

8
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Συστατικά
- 1 γαλοπούλα 2 κιλών
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 1 πορτοκάλι, το χυμό
- λίγο λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού
- βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. κιμά ανάμεικτο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- 250 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
- βούτυρο
- 25 γρ. κουκουνάρια
- 25 γρ. σταφίδες
- 1/2 φλιτζανιού ρύζι
- 2 φλιτζάνια ζωμό από τη γαλοπούλα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γαλοπούλα:
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ταψί την τρίβουμε με τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού
- Την περιχύνουμε με το χυμό τους και το λικέρ.
- Την αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά με βούτυρο.
Για τη γέμιση:
- Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τα εντόσθια, τον κιμά, λίγο νερό, το ρύζι, τα κάστανα κομμένα στα τέσσερα, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσει.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
- Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε με κλωστή το άνοιγμά της.
- Δένουμε με ένα σκοινάκι τα μπούτια της γαλοπούλας, την τοποθετούμε σε βαθύ ταψί, τη σκεπάζουμε και τη σιγοψήνουμε.
- Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, την περιχύνουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει.