0
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Θεσσαλονίκη
Συστατικά
- 1/2 κιλό σιτάρι
- 1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές ρύζι γλασέ
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- νισέστε
- ζάχαρη
Για απο πάνω:
- κανέλα
- σουσάμι ψημένο
- καρύδια ή αμύγδαλα
- ρόδι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε να μουλιάσει σε νερό αρκετές ώρες.
- Βράζουμε το σιτάρι με το αλάτι, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
- Αν χρειστεί στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε βραστό νερό.
- Σουρώνουμε το σιτάρι, μετράμε το ζουμί του και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και 1 φλιτζάνι μόνο από το βρασμένο σιτάρι και το βράζουμε ώσπου το ρύζι να διαλυθεί τελείως.
- Όταν το ρύζι είναι τελείως βρασμένο, προσθέτουμε τις σταφίδες, την ζάχαρη και βράζουμς για λίγο ανακατεύοντας διαρκώς.
- Δοκιμάζουμε αν είναι γλυκό σύμφωνα με το γούστο μας και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τον νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και τον προσθέτουμε στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κάνει σβόλους η κρέμα.
- Όταν πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μοιράζουμε τον ασουρέ σε μπολ ή ποτήρια με ψηλό πόδι.
- Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα, ψημένο σουσάμι, κοπανισμένα καρύδια και μερικούς κόκκους ροδιού.
Ο Ασουρές είναι ένα πολίτικο γλυκό που έφτιαχναν οι γυναίκες της παραμονή της Πρωτοχρονιάς.Ο Ασουρές ήταν το Δώρο της Παναγιάς όταν γέννησε το θείο βρέφος. Η προετοιμασία του άρχιζε μια βδομάδα πριν. Οι γυναίκες έπρεπε να πάνε στην εκκλησία " να καθαριστούν" , να μην έρθουν σε επαφή με τους άντρες τους και την παραμονή των Χριστουγέννων να κάνουν Ασουρέ.