Συστατικά
- 115 γρ. χοντρή ζάχαρη
- 150 ml νερό
- φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 ξιλάκι κανέλα
- 300 ml πόρτο
- 275 γρ. αχλάδι, κομμένο σε κομμάτια 2,5 εκ.
Για την κρέμα βανίλιας:
- 1 μπαστουνάκι βανίλια
- 175 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
- 175 ml ανθόγαλα
- 45 ml ψιλή ζάχαρη
- 30 ml νερό
- 7,5 ml ζελατίνη σε σκόνη
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλιας:
Βουτυρώνουμε 4 μεταλλικά φορμάκια. Σχίζουμε το μπαστουνάκι βανίλια και ρίχνουμε τους σπόρους σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μπαστουνάκι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την ζάχαρη. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Βάζουμε την ζελατίνη στο νερό και την αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Τοποθετούμε το μπολ μέσα σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και αφήνουμε να λιώσει η ζελατίνη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το μπαστουνάκι βανίλια και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Όταν κρυώσουν, βάζουμε τις κρέμες στο ψυγείο όλη νύχτα ή ώσπου να πήξουν.
Βάζουμε την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού και την κανέλα. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το πόρτο, αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε την φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας, προσθέτουμε τα αχλάδια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Για να σερβίρουμε, ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα από τα φορμάκια και τα αναποδογυρίζουμε σε πιάτα γλυκού.
Σερβίρουμε τις κρέμες μαζί με τα ρήα και το σιρόπι τους.