Πορτοκάλι γλυκό

Πορτοκάλι γλυκό Πορτοκάλι γλυκό
24 ΑΤΟΜΑ
45' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
1:00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Πήλιο

Συστατικά

  • 2 κιλά πορτοκάλια ολόκληρα χοντρό φλούδα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμό λεμονιού



Εκτέλεση

 Τα πορτοκάλια που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι χοντρόφλουδα, ζουμερά και να 'χουν και ψίχα. Τα ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη προκειμένου να φύγει η πικράδα και τα βράζουμε δυο φορές, αλλάζοντας το νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε οκτώ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε δίσκο με την ψίχα προς τα πάνω. Εν τω μεταξύ έχουμε αφαιρέσει και τα σκληρά κοτσανάκια ή τυχόν φλουδίτσες με μαχαιράκι. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για μια νύχτα προκειμένου να βγάλουν το χυμό τους και να αρωματίσουν τη ζάχαρη. Την επόμενη μέρα τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό και την αρωματισμένη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ενώ ξαφρίζουμε το γλυκό μας. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και το δένουμε. Το λεμόνι το προσθέτουμε πάντα στο τέλος, για να μην αλλάξει το χρώμα του γλυκοΰ μας. Οι νεότερες νοικοκυρές, όταν θέλουν να συντηρήσουν το γλυκό για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτουν και λίγη γλυκόζη. Με ανάλογο τρόπο, μου είπε η Συραγώ, παρασκεύαζαν και το κίτρινο νεράντζι, το περγαμόντο και το λεμόνι, με τη διαφορά ότι σ' αυτά τα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούμε μονάχα τη φλούδα δίχως την ψίχα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε