Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι βούτυρο
- 2 ποτήρια σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουταλιά σόδα
- 1 ποτήρι σταχτόνερο*
- αλεύρι, όσο πάρει
Για τη γέμιση:
- 2 φλιτζάνια καρυδια χοντροκομμένα
- κανέλα
- λίγη ζάχαρη
*ανακατεύουμε 1 ποτήρι νερό με 2 κουταλάκια στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή από ξύλα
Για το σιρόπι:
- ζάχαρη
- νερό
- ξινό
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης προσθέτοντας στο αλεύρι τη σόδα. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαλίτσες, τις ανοίγουμε, τις γεμίζουμε με 1 κουταλιά γέμιση και τις κλείνουμε καλά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Δίνουμε στα φοινίκια σχήμα ωοειδές και με πιρούνι ή ειδική σφραγίδα δημιουργούμε σχέδιο στην πάνω επιφάνειά τους. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξινό μέχρι να δέσει. Μόλις τα φοινίκια κρυώσουν, τα περιχύνουμε με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με χοντρή ζάχαρη.